Articulatii biologie, Articulație - Wikipedia


Articulațiile mobile

Forma acestor fete variaza de la un os la altul: sferica, ovoida, scripete trohleeplane, elipsoidale. Cartilajul articular este reprezentat de tesutul cartilaginos hialin care acopera fata articulara a unui os.

El este lipsit de vase si nervi, protejeaza fetele articulare ale oaselor. Capsula articulara formeaza o invelitoare in jurul articulatiilor. Este alcatuita din fascicule de fibre colagene asezate paralel intre ele, care sar de pe un os pe celalalt reprezentand periostul oaselor care se articuleaza. Orientarea grupelor de fascicule din capsula este determinata de directia fortelor mecanice ce se exercita asupra articulatiei respective.

articulații arcuite ale artrozei coloanei vertebrale

Ligamentele articulare sunt componente principale ale diartrozelor alcatuite din tesut conjuctiv fibros in care predomina fibrele colagene. Unele ligamente se afla in interiorul articulatiei ex.

Articulatiile

Alte ligamente articulare se leaga la exteriorul articulatiei – ligamente capsulare. Acestea au rolul de a frana unele miscari si a inlesni altele.

Membrana sinoviala este o foita conjuctiva subtire articulatii biologie captuseste fata interna a capsulei articulare. Patura externa a sinovialei este formata din tesut conjuctiv dens, cu numeroase fibre colagene si rare fibre elastice. Patura interna a sinovialei este formata din tesut conjuctiv lax cu fibre mai putine, cu substanta fundamentala mai multa si cu celule mai abundente. Cadrul glenoidal este o formatie fibrocartilaginoasa de forma unui colac prismatic dispus in jurul anumitor cavitati articulare.

dureri ale feselor articulare ale șoldului

Se gasesc la articulatia scapulohumerala si coxofemurala. Discurile interarticulare sunt formate din tesut fibrocartilaginos, au rol de a face adaptabile suprafetele celor doua oase din diartroza. Se gasesc in articulatia temperomandibulara si sternoclaviculara.

ARTICULATIILE

Meniscurile se aseamana cu discurile, dar prezinta in plus un orificiu central, prin care se stabileste o comunicare intre cele doua cavitati articulare ce iau nastere ca rezultat al prezentei meniscului. Meniscurile sunt formate din tesut cartilaginos si se intalnesc in articulatiile genunchilor.

articulațiile mâinilor doare noaptea

Se deosebesc urmatoarele tipuri de miscare: flexia - cand segmentele articulare se apropie unul de altul; extensia – cand segmentele articulare se departeaza unul de altul; adductia – cand segmentele articulare se apropie de planul mediosagital al trunchiului; abductia – cand segmentele articulare se departeaza dureri de spate în articulația genunchiului planul mediosagital al trunchiului; rotatia – cand segmentele articulare, membrele sau trunchiul se rotesc in jurul unui ax vertical, in afara sau inauntru; circumductia – miscarea de rotatie combinata cu flexia, extensia, adductia si abductia.

Flexia si extensia se produc in jurul axului transversal, adductia si abductia se articulatii biologie in jurul axului anteroposterior, rotatia interna si externa, in jurul axului vertical, iar circumductia, in jurul unor axe variabile.

Joints: Structure and Types of Motion

Fac parte: articulatia cotului, articulatiile degetelor, articulatia tibiofibulotalara. Fac parte: articulatia radiocarpiana, articulatia genunchiului, articulatia sternoclaviculara.

  1. Asta va ameliora durerile articulare
  2. Sinartrozele Sunt articulatii imobile ale caror suprafete osoase sunt aprope in contact iar intre elementele scheletice exista un tesut conjunctiv fibros sau cartilaginos: 1.
  3. Ameliorați inflamația genunchiului în artroză
  4. Articulație - Wikipedia
  5. Capetele osoase articulare sunt reprezentate de epifize alcatuite din tesut osos spongios, acoperit la suprafata de un strat subtire de os compact.
  6. Repararea tendoanelor la umăr
  7. Simptomele artritei articulațiilor șoldului
  8. Unguente pentru durere în mușchi și articulații

Fac parte: articulatia coxofemurala, articulatia scapulohumerala. Dupa forma suprafetelor articulare: articulatii trohleare articulatie in balama sau ginglim - suprafata articulara a unui os are forma de scripete sau mosor trohleeiar suprafata articulara a celuilalt os este prevazuta cu o creasta osoasa care intra in santul trohleei.

Fac parte: articulatia dintre trohleea humerala si incizura trohleara a ulnei articulatia humeroulnara din cadrul articulatiei complexe a cotului, articulatia dintre trohleea talusului si epifizele inferioare ale tibiei si fibulei extensie in jurul axului transversal articulatia tibiofibulotalara sau articulatia gleznei.

din cauza căreia articulația șoldului poate răni

Sunt uniaxiale si permit miscari de flexie si de extensie in jurul axului transversal. Fac parte: articulatia dintre circumferinta articulara a capului radial si incizura radiala a ulnei; articulatia dintre circumferinta articulara a capului ulnar si incizura ulnara a extremitatii inferioare a radiusului; articulatia dintre dintele axisului si arcul anterior al atlasului. Aceste articulatii sunt uniaxiale. Sunt articulatii biaxiale flexie – extensie, adductie – abductie.

Sistemul articular

Astfel de articulatii sunt: articulatia scapulohumerala, articulatia coxofemurala. Aceste articulatii sunt triaxiale, ele permitand miscari de flexie – extensie, adductie – abductie, rotatie interna si articulatii biologie, precum si miscari de circumductie.

Amfiartrozele – sunt diartroze care au o mobilitate redusa, purtand numele si de articulatii semimobile. In amfiartroze, articulatii biologie articulare sunt aproape plane, ele fiind lipsite de incizuri si de cavitati articulare, precum si de capete articulare, elemente caracteristice artrodiilor.

Cele mai reprezentative sunt: articulatiile dintre corpurile vertebrale, articulatiile tarsometatarsiene si simfizele pubiana si sacrococcigiana.

Articulațiile mobile - fdrr.ro

Substantele organice care intra in compozitia tesutului osos sunt de natura glucidica, lipidica si protidica si formeaza matricea organica sau osteoidul, care reprezinta o parte din substanta fundamentala a tesutului conjuctiv. Componenta organica principala a osului este reprezentata de o proteina care poarta numele de oseina, asemanatoare cu colagenul.

fluid în articulația genunchiului Preț

Alaturi de oseina, matricea organica mai cuprinde osteoalbuminoidul, proteina de tipul elastinelor, si osteomucoidul, o mucoproteina in compozitia careia predomina acidul mucoitinsulfuric. Tot din grupul proteinelor, in componenta organica a osului mai intra si enzimele fosfatazele alcaline si articulatii biologie, fosforifazele.

Dintre glucide mentionam glicogenul si diferiti acizi organici, printre care acidul lactic si acidul citric. Lipidele se gasesc in articulatii biologie ceva mai mari decat proteinele. Ele joaca un rol deosebit de important in alcatuirea structurii membranelor si a organitelor celulare. La substantele organice sus-mentionate se mai adauga vitaminele, indeosebi A, D si C. In substanta minerala a amorteala mainilor in somn se mai gasesc si cantitati mici de hidroxid de calciu.

Componenta minerala a osului este reprezentata in cea mai mare parte de compusi ai calciului si fosforului, raportul dintre calciu – fosfor variind intre 1,5 si 2. Cele mai reprezentative si mai intense procese metabolice se intalnesc in perioada de osificare si de crestere a oaselor in lungime si latime. Dupa terminarea cresterii, respectiv dupa varsta de 25 ani, procesele metabolice din oase continua sa se produca, asigurand multiple functii pe care le au oasele in organismul uman.

Reactiile metabolice de la nivelul oaselor sunt centrate in jurul a doua procese fundamentale: formarea oseinei, respectiv a matricei organice a tesuturilor; depunerea de substante minerale in aceasta matrice; Formarea oseinei, substanta organica complexa de natura mucoproteica care contine ca grupare prostetica acidul condroitisulfuric, este rezultatul unei activitati intense de biosinteza proteica ce are articulatii biologie in osteoblaste.

Sistemul articular | Anatomie si fiziologie

Osteoblastele sunt celulele tinere ale tesutului osos care se diferentiaza din celulele mezenchimale si al caror rol principal costa in elaborarea substantei fundamentale organice a tesutului. Depozitarea substantelor minerale in matricea organica, reprezinta cel de al doilea proces metabolic fundamental care se produce in timpul osificarii. Procesul de mineralizare a oseinei este deosebit de complex, el aflandu- se sub controlul a numeroase enzime, hormoni si vitamine.

Dintre enzimele care intervin in metabolismul oaselor atat in faza de osificare cat si dupa terminarea acesteia sunt fosfatazele, enzime secretate de osteoblaste.

Articulație

Vitaminele D, corecteaza atat absorbtia calciului la nivelul intestinului cat si retentia de calciu in oase. Vitamina A influenteaza metabolismul osului in crestere, limitand multiplicarea osteoblastelor si a osteoclastelor.

Hormonul paratiroidian prezinta o importanta deosebita in procesul de osificare. El are proprietatea de a mobiliza calciul din oase si de a influenta excretia acestuia prin rinichi.

Mai intervin de asemenea hormonul de crestere hipofizar precum si hormonii sexuali.

motion free pret catena

Intre aceste doua procese opuse exista un echilibru constant, la mentinerea caruia participa parathormonul hormon paratiroidiancalcitonina hormon tiroidianetc. Acestora li se mai adauga vitaminele din grupul D, vitaminele din grupul A, vitaminele din grupul C. Echilibrul dintre procesul de mineralizare si cel de demineralizare a osului este reprezentat de echilibrul fosfocalcic al organismului, care presupune nu numai fixarea calciului si a fosforului, ci si absorbtia, repartitia, eliminarea, reglarea si rolul calciului si al fosforului an organism.

Articulatiile referat

Absorbtia tratament articular după fractura de gleznă are loc in tranzitul intestinal, in partea superioara a intestinului. Bilantul calciului diferenta dintre aport si eliminare este: pozitiv la copiii aflati in crestere calciul se fixeaza in oase ; egal cu zero la adultul normal; negativ la batrani oasele se descalcifiaza ; Bilantul calciului este in functie si de aportul alimentar, astfel in conditiile unei alimentatii lipsite de calciu are loc o mobilizare a calciului din oase, care la adult duce la decalcifierea oaselor – osteomalacie.

Fosforul este introdus in stomac odata cu alimentele, in special sub forma compusilor organici, care sun hidrolizati. In organism, fosforul se gaseste in: sange sub forma de ortofosfati mobozaci si bibazici articulatii biologie esteri fosforici; tesuturi, concentrat in oase si dinti.

Eliminarea fosforului din organism articulatii biologie face prin urina si fecale. Prin fecale se elimina fosforul introdus odata articulatii biologie alimentele, dar neabsorbit, iar prin urina se elimina fosforul absorbit.

Reglarea cantitatii de fosfor din organism este determinata de: hormonul paratiroidian care favorizeaza eliminarea fosforului prin rinichi. Rolul fosforului in organism: participa la alcatuirea tesutului osos si a tesutului dentar alaturi de calciu; ia parte la formarea structurii membranelor celulare prin prezenta sa in fosfolipidele existente in stratul mijlociu al acestor membrane; intervine in metabolismul intermediar al altor substante prin proprietatea pe care o au esterii monofosfatici, difosfatici si trifosfatici ai unor substante de a forma legaturi macroenergice; Acest referat nu se poate descarca E posibil sa te intereseze alte referate despre: articulatii artrodiiarticulatiile biologieCopyright © - Toate drepturile rezervate QReferat.

Va recomandam articulatii biologie nu copiati textul, ci sa compuneti articulatii biologie referat pe baza referatelor de pe site.